keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Kevättä ilmassa

Olen ehkä liian aikaisessa jo, kun mietin kevättä. Aurinko paistaa ja linnut lauleskelee, mukavaa. Vielä en ole edes suksille päässyt tänä talvena. Tarkennuksena vielä, että en ole vuosiin hiihtänyt. Niin pitkälle olen jo päässyt, että olen pyytänyt lainaan sukset ja muut nesessäärit (monot ja sauvat!). Tarkoituksena olisi lähteä Pohjois-Suomeen sivakoimaan. Siitä onkin kymmenisen vuotta, kun lapissa olen ollut. Pieni pala sydäntä jäi sinne, että josko lähtisi sitä takaisin noutamaan.Keittelen nykyään kahvit reilulla kädellä. Silloin kun en juonut kahvia itse, olin aika hepulissa, kun sitä piti jollekin muulle keittää. Olin aina ihan pihalla kukkurallisista ja tasaisista mitoista ja pikku- ja isoista kupeista. Mitta-asteikko kun on vielä aivan pielessä, koska harva juo sellaisista vanhan ajan ihanista pikkukupeista. Kuvittelin, että tarkoilla mittauksilla olisi makuun suurtakin merkitystä. Isäni sanoi silloin, että heittää puruja summamutikassa suodattimeen. Olin ihan kauhuissani, että miten sillä lailla nyt osaa oikein mitata. Ja kahvinpurut sanon minä! Nykyään minäkin kaadan suoraan pussista purut suodattimeen ja hajamielisesti suunnilleen sopivasti vettä. Ihan hyvää tulee!
Olen kehitellyt mielessäni kelloradiota, jossa kellotaulun saa pimeäksi yön tunneiksi. Sen voisi ajastaa syttymään vaikka tunnin tai kaksi ennen heräämistä. Jos yöllä herää, niin onko sillä kellonajalla niin merkitystä? Kellon valon loimotus ottaa ainakin minua pannuun, kun yrittää saada illalla unta. Yksi hyvä keino on toki laittaa silmät kiinni, mutta harmi kun en toimi niin yksinkertaisesti ;) Olen todella uneton ihminen, vaikka unia paljon näenkin sitten, kun sinne asti pääsen.Lasketaanko tavarataloissa lämpötilaa näin talvella, kun ihmiset kulkevat paksuissa takeissa ja pitkissä kalsareissa ja sukkiksissa? Kannattaisi. Kauan ei jaksa pyöriä missään, kun kuumuus iskee. Samaa sanoi kaverini, joten en kai ole ainut. Meitä on ainakin kaksi. Väitän, että tuskaisen kuumissaan olevat ihmiset helottavat lämpöä niin paljon, että henkilökunnalle ei tule kylmä, vaikka lämpötilaa laskettaisiin. Tiedä tuosta sitten miten se asia on?
Katsoin Prisman dokumenttia siitä, että hukkuuko maailma muoviin. Tunnelma häilyi lievän epätoivon ja ja varovaisen toivon välillä ja sitten toivon puolelle onneksi jäätiin. Lisää tietoa tuli, että enää ei öljyä käytetä niin paljon muovin valmistuksessa. Onko mitään järkeä sitoa ehtyvä luonnonvara muoviin, joka lojuu hyödyntämättä kaatopaikalla ikuisesti luontoa pilaamassa. Se meressä lilluva jätekasa oli myös jotain niin järkyttävää. Muovia oli enemmän, kuin planktonia. Kalat ja linnut saavat meidän jätteet mahoihinsa. Mietin, että alan äänestää jaloillani. Ainakin Euromarketissa saa hedelmät paperipussiin. Eilen oli J:ltä unohtunut kauppakassi kotiin. Oli ostanut biohajoavan pussin. Suloista ja ajattelevaista :) Taisi tietää, että ei ole tulemista muovikassin kanssa, hih!

Kuvat: SP

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Morjens, Näin joskus tällaisen uutisen, että biohajoava muovipussi olisi ympäristölle suurempi haitta, kuin tavallinen ??? Linkki tuossa alla:

http://www.futurenergia.org/ww/fi/pub/futurenergia/chats/bio_plastics.htm

Terveisin, JAn ja terveiset mansesta :)

Satu kirjoitti...

Paras on kangaskassi tosiaan, biokassi menee nyt bioastiaan, eikä tietenkään pientareelle... On aika vaikeaselkoista tämä touhu, huoh ;p Kiitos terkuista!

Jukka kirjoitti...

No voihan kahvipurut. :) Jos jostain löytyisi kelloraadio missä kellonaikaa ei tarvitse esittää hehkulampuilla niin otetaan vastaan. Niin ja se biokassi hajosi jo kaupan kassalla, vaikkeikaan biologisesti. :)